23 september 2023

Baumpython

Äventyrsresa kan vara fotvandring i Amazonas eller att man tar familjen på kanottur djupt in i de svenska skogarna. Oavsett resmål krävs lite tyngd i reseapoteket om man ska vara redo för det oväntade som just är äventyret.

Reser man på solsemester till medelhavet finns modern sjukvård nära tillgängligt. Även i de länder som bara har enkel sjukvård för de vanliga medborgarna finns nästan alltid modern sjukvård för turister om dyra hotell finns.

På solsemestern behöver man egentligen inte ta med sig något mer än de personliga medicinerna, huvudvärkstabletter och lite annat smått. Här räcker sunt förnuft långt.

Söker man efter ett äventyr på resan krävs däremot att man tänker igenom sitt reseapotek. Äventyr ger oss nya intryck, vilket stimulerar vår hjärna. Vi blir intelligentare. Men man ska inte möta äventyret utan att vara praktiskt och mentalt förberedd på att det kan gå fel.

Artikelserie om äventyrsresan

Denna artikel tar upp grunden till det reseapotek som du behöver under en äventyrsresa i vildmarken. Artikeln berör inte vad du behöver för att kunna hantera bett från insekter, ormar, skorpioner, brännmaneter, blodiglar, myggor m.m. “Angrepp” från olika sorters djur finns i Insekter, ormar och annat som bits under äventyrsresan.

Del tre av artikelserien är Hälsokost för vildmarksturen och äventyrsresan där vi går igenom kosttillskott och hälsokost som är bra att ta med sig på resan.

I vildmarken krävs också att du har med dig en nödask. Nödapotek bär du alltid med dig på sådant sätt att risken för att förlora den är liten. Den här artikeln tar inte upp hur du ska sätta samman din nödask för äventyrsresan. Detta kommer tas upp i den ej än publicerade del fyra av artikelserien.

Den här artikeln tar heller inte sådant som du kan behöva för att hantera utmattning, defaitism, stress och liknande frågor som rör skärningen mellan kropp och hjärna. Dessa frågor hanteras i den ej än publicerade del fem.

I den sista delen av artikelserien tar vi allt övrigt som du behöver packa inklusive antibiotika inför din äventyrsresa.

Diarré och magproblem

Probiotika är levande nyttiga bakterier. De lever i symbios med oss i tarmarna och motverkar sjukdomsalstrande bakterier. Genom att påbörja en kur med probiotika ungefär en vecka innan du reser iväg minskar du risken för att drabbas av turistdiarré.

Du kan fortsätta kuren med hjälp av kosttillskott med probiotika under resansgång. De flesta nyttiga bakterier som är probiotika förebygger och kan lindra turistdiarré.

Exakt vilket varumärke du väljer behöver därför inte vara avgörande för effekten så länge produkten är seriös och innehåller tillräckligt med bakterier.

Om du ändå drabbas av akutdiarré kan förstoppande receptfria läkemedel tillfälligt dölja symptomen. Det kan vara praktiskt för att möjliggöra en vandring tillbaka till civilisationen. Mot själva sjukdomen är de dock kontraproduktiva genom att de medverkar till att toxinerna som bakterierna tillverkar och bakterierna själva blir kvar i tarmen. Likväl kan de vara viktiga för att du ska hinna ta upp vätska.

Det receptfria läkemedel mot diarré som säljs i Sverige är loperamid. Fördelen som loperamid har är att det saknar narkotisk effekt och därför inte är förslöande.

Vätska med socker och salt är viktigt vid diarré och kräkning

Drabbas du av diarré eller spyr förlorar du snabbt vätska. I en sådan situation behöver du ersätta förlusten. I annat fall blir du uttorkad och orkeslös. Drick därför rikligt med renat vatten. Du behöver dricka minst 3 – 4 liter vätska per dygn.

Till vätskan tillsätter du vätskeersättning som innehåller socker och salter. Du kan köpa färdig vätskeersättning, men du kan också blanda själv med druvsocker och mineralsalt. Druvsocker ger kroppen snabb energi medan mineralsaltet kan kompensera saltförlusterna.

Oavsett om du tar med dig färdig vätskeersättning eller inte är en påse med druvsocker respektive mineralsalt praktiskt att ta med sig. Tar det lång tid innan du klarar att äta fast föda kan du klara du dig väldigt länge med en påse druvsocker och mineralsalt.

Du kan blanda vätskeersättning med två matskedar druvsocker och en dryg en halv tesked mineralsalt i cirka en liter vatten.

Vattenrening

För att slippa magsjukdomar är vattenrening viktigt. Detta gäller särskilt i tropikerna där diverse olika otrevliga parasiter, bakterier, svampar och virus kan frodas i vattnet.

En utspridd myt är att torv kan rena vatten. Det kan inte nog understrykas att det inte är möjligt att rena vatten med torv. Torv klarar inte att ta bort bakterier, virus, amöbor eller något annat giftigt.

Kokning är däremot en utmärkt metod för att rengöra vatten. Det krävs att hela vattnet kokar ordentligt innan bakterier och virus dör. För att vara säker låter du vattnet koka våldsamt några minuter innan du dricker av det.

Vidare finns flera sorter vattenreningstabletter att köpa som kan ha effekt mot bakterier och virus. Vattenreningstabletter är bra som reservutrustning, men bör inte vara förstahandsvalet om man planerar att dricka potentiellt dåligt vatten.

Vanligt jodopax och klorin går dessutom att använda som alternativ till vattenreningstabletter. De tar död på virus och bakterier. För jodopax kan du ta 4 droppar till 1 liter vatten och skakar. Vänta minst 20 minuter innan du dricker. För klorin tar du 2 droppar till 1 liter vatten och skakar.

För både jodopax och klorin gäller att vattnet bör vara fritt från biologiskt material innan reningen påbörjas. Ohälsosamma ämnen kan möjligen utvecklas när biologiskt material kommer i kontakt med jod och klor, vilket kanske vid längre användning kan vara negativt på hälsan.

Bäst vattenrening får man med riktig utrustning med keramiska filter. Dessa kräver lite mer plats i pakningen men är praktiska, väldigt säkra och klarar att rena stora mängder vatten. Planerar du att dricka vatten utomhus under resan är dessa ett bra val.

Katadyn Pocket för bra vattenrening

Den mest kända och kanske mest pålitliga utrustningen för vattenrening är Katadyn Pocket som bl.a. används av Röda korset. Katadyn Pocket klarar att rena 1 l vatten per minut och totalt upp till 50 000 l.

Trots hög kapacitet är Katadyn Pocket inte särskilt tung eller skrymmande. Den är bara 24 cm hög och väger 550 g. Slangen är 90 cm.

Katadyn Pocket säljs med 20 års garanti.

Åksjuka och illamående

I Sverige finns det receptfria åksjukemedlet Postafen. Postafen är en äldre typ av antihistamin som många upplever som tydligt sömngivande och förslöande.

Receptbelagt finns ett plåster med ämnet skopolamin. Skopolamin kan via en jämförbar mekanism ge samma problem med slöhet som postafen. Normalt är dock plåstret mindre sömngivande jämfört med Postafen.

Förutom dessa finns flera receptbelagda äldre typer av antihistaminer med effekt mot illamående och åksjuka (t.ex. Amosyt och Lergigan). Samtliga av dessa har jämförbara sömngivande egenskaper som Postafen.

Om du ska på en äventyrsresa till ett exotiskt land är det möjligt att du behöver ta med en äldre typ av antihistamin för att ha redo för behandling av överkänslighetsreaktioner. Rådgör med din läkare om det finns ett receptbelagt alternativ som både kan vara bra när du blir biten av en giftspindel och som profylax innan du ska åka flotte ner för Amazonasfloden.

Ett alternativ mot åksjuka är ingefära. En del upplever god effekt av ingefära medan kryddan fungerar sämre för andra. De flesta brukar uppleva effekten som lite sämre än postafen.

Den stora fördelen med ingefära är att kryddan inte är förslöande. Tvärtom verkar ingefära svagt stimulerande. För äventyrsresan är därför ingefära ett betydligt mer praktiskt alternativ än postafen.

I övrigt gäller att man inte ska använda åksjukemedel för att hindra illamående av andra skäl. Kroppen använder illamåendet för att göra sig av med gifter. Äter du konstig mat eller deltar i någon exotisk ritual med underliga drycker och du mår illa är det normalt väldigt klokt att spy.

Smärta och feber

Värktabletter är ett måste att ta med sig. Det bästa alternativet är normalt de värktabletter som innehåller ibuprofen eftersom ibuprofen både verkar smärtstillande och inflammationshämmande.

Notera att ibuprofen kan förvärra blödningar. Undvik därför ibuprofen vid sår eller möjliga inre skador.

Den inflammationshämmande effekten hos acetylsalicylsyra (Magnecyl m.fl.) är sämre än ibuprofen vid den rekommenderade dosen. Acetylsalicylsyra är därför ett sämre alternativ.

Acetylsalicylsyra ökar precis som ibuprofen blödningsbenägenheten.

Paracetamol som finns i Curadon m.fl. läkemedel verkar smärtstillande utan att öka blödningsbenägenheten. Ämnet är däremot inte inflammationshämmande.

Paracetamol är giftigt för levern och bör därför inte kombineras med alkohol eller andra levertoxiska mediciner.

Kamomill och passionsblomma kan vara ett utmärkt komplement till de receptfria smärtstillande medicinerna. De verkar muskelavslappnande, svagt smärtstillande och lätt lugnande. Köp ett färdigt örtte i portionspåsar som gärna får innehålla andra örter med jämförbar effekt.

Tänk på att andra receptfria smärtstillande läkemedel än paracetamol inte kan användas om du har hotande blödande sår eller kan ha inre skador.

Vid värre skador brukar de receptfria läkemedlen ha dålig effekt. Finns behov att ta med centraltverkande smärtstillande läkemedel införskaffas de enklast på plats innan du vandrar ut. Se till att du blir noggrant instruerad i dess användning av läkaren. Centralt verkande smärtstillande kan vara mycket riskabla vid felaktig användning.

Stukningar och vrickningar

Receptfria smärtstillande läkemedel med ibuprofen brukar ha god effekt mot smärtan vid stukningar och vrickningar. Genom att de är inflammationshämmande brukar de dessutom hjälpa till att hålla ner svullnaden.

Det kan vara svårt att skilja mellan stukningar och benbrott respektive sprickor i benen. För det kan röntgenundersökning krävas vilket vi inte har tillgång till i vildmarken.

I övrigt gäller att försöka begränsa blödningen. Det kan du göra genom att linda och tejpa hårt under 15 – 20 minuter. Längre tids hård lindning brukar inte rekommenderas. Om området domnar behöver du lossa på förbandet.

Håll foten högt under så lång tid du har möjlighet att investera i det. Genom att hålla det skadade området tydligt högre än hjärtat minskar svullnaden. Detta är särskilt viktigt att göra under den första hårda lindningen.

För att klara att stödja på foten gör du ett förband med en elastisk binda som du förstärker med tejp. Om du ska klara att gå med förbandet kan du inte linda hårt. Spänn istället bindan maximalt för varje varv men släpp efter precis innan du påbörjar nästa varv. Känns förbandet inte bra att gå med behöver du göra om det. En krycka kan underlätta gång.

I övrigt gäller att du självklart inte ska gå med en skadad fot såvida du inte är tvungen. Om du har gått med en skadad fot bör du uppsöka läkare även om foten verkar läka av sig själv.

Risken för att du ska stuka, vricka dig eller bryta ett ben är tämligen hög. Det är därför bra om du går en kurs i första hjälpen innan du ger dig ut. Alternativt kan du köpa en bok över ämnet.

Sårvård

När det kommer till sårvård behöver du ha ett fullständigt kit. Viktigast är tejp som är lätt att arbeta med även under stress, primitiva förhållanden och med en skadad arm eller hand.

Vid sidan om tejp rekommenderas de färdiga förbanden. Dessa finns i olika typer avsedda för olika sorters sår. De är enkla och praktiska att använda. Dessutom har de ofta instruktioner för hur de ska användas.

Extra elastiska bindor krävs. Särskilt under vandring i tropikerna har de en förmåga att förbrukas snabbt eftersom de är praktiska till ganska mycket och kan gå åt till en massa olika småsår.

När det kommer till sårrengöring är det vanligt att inte rekommendera desinfektionsmedel eftersom de irriterar såret och möjligen kan försena läkningen. Rör vi oss i vildmarken vill vi emellertid inte råka ut för några sårinfektioner och desinfektionsmedel är därför ett måste.

Desinfektionsmedel med väteperoxid och klorhexidin brukar fungera bra. Jodopax har också god effekt. Fördelen med jodopax är att det är ytterst drygt och kan användas till allt möjligt:

  • Vattenrening.
  • Desinfektion av sår.
  • Desinfektion av instrument.
  • Desinfektion av stora hudytor runt såret.
  • Den gula färgen gör att du ser vad som är tvättat.

En flaska jodopax tar man därför alltid med sig ut i vildmarken.

 

Ett desinfektionsmedel som har mycket god effekt i tropikerna är 70%-sprit med en hög halt av klorhexidin. En viktig fördel i tropikerna är att alkoholen förlänger effekten av klorhexid. I Sverige är klorhexidin med sprit receptbelagd.

Du kommer också behöva ha med en vass kniv som du kan använda till att peta ut pinnar, stenar, insekter m.m. som du kan få in i huden. En skalpell fungerar bra, men det finns fällknivar att köpa som har mindre blad som kan fungera lika bra.

Fördelen med skalpeller är att du kan köpa dem i sterila förpackningar och de rekommenderas därför. Sterila instrument kan du få på recept från din läkare eller en vaccinationscentral.

Väljer du istället att använda din kniv måste du först rengöra den för att få bort ev. partiklar, fiskrester m.m. Sedan måste kniven desinfekteras vilket kan ske genom flera minuters kokning. Tillsätt gärna jodopax. Efter kokningen rengör du kniven med desinfektionsmedel som en extra säkerhetsåtgärd.

Behöver man skära och peta i kroppen gör det normalt lite ont. En lokalbedövande salva kan lindra smärtan. Den receptfria krämen med lidokain brukar varken göra till eller från i de här fallen, men kan ha lite placeboeffekt på en del. I del fyra av artikelserien kommer vi lära oss att “tänka bort” smärta vilket faktiskt är ganska effektivt i de här fallen.

Slutligen behöver du utrustning för att kunna försluta sår. Att sy är naturligtvis ett alternativ, men enklast tejpar man såret. Fäst tejpen på båda sidor om såret med en stor bit tejp lös mellan respektive sida. Vik sedan tejpen som är lös mellan sårändarna och tryck respektive sida mot varandra. Gör du det rätt sluts såret. Är såret stort krävs att du försluter flera gånger efter varandra. Efter denna förslutning lägger du på tejp eller förband för att skydda såret. Öva på att försluta sår innan du reser ut i vildmarken.

Det bästa alternativet är att du innan äventyrsresan går en kurs i förstaförband eller köper en bok över området. Risken för att man ska skada sig är ganska stor och ska man långt bort från läkare är det bra att investera lite tid i att lära sig området ordentligt.

Tandlagning

 

Träffar: 121