27 juli 2024

Gå ner i vikt

Är det farligt att gå ner i vikt snabbt?

Forskning visar att så inte behöver vara fallet.
Det här vet vi om för- och nackdelar med snabb viktnedgång.

Vill du gå ner i vikt så peppras du med olika råd och tips från alla möjliga håll. Vissa menar på att det är bra att bli av med överflödig vikt så snabbt som möjligt, medan andra menar att en stegvis livsstilsförändring är vägen att gå.

Faktum är att båda alternativ funkar – men hur bra beror på just din situation.

Forskning på snabb viktnedgång

Typiska metoder för att gå ner i vikt snabbt är olika måltidsersättningar som säkerställer att du får i dig all näring du behöver men samtidigt ligger på ett stort kaloriunderskott. En vanlig invändning mot det är att det bara är tillfälliga lösningar som inte kommer hålla när målvikten väl är uppnådd.

Forskningen säger dock emot den invändningen. Det mesta pekar på att en snabb viktnedgång ger likvärdiga långsiktiga resultat som en långsammare viktnedgång. En anledning är att snabba resultat ökar motivationen för personen som går ner i vikt, vilket innebär att han eller hon har lättare att fullfölja och sedermera bibehålla viktnedgången.

Då bör du undvika snabb viktnedgång

Att gå ner i vikt snabbt är inte lika fördelaktigt för alla. Har du inte mycket fett att ta av finns risk att du tappar onödigt mycket muskelmassa vid en snabb viktnedgång. En proteinrik kost tillsammans med styrketräning kan hjälpa dig behålla mer muskler, men att lyckas med det samtidigt som du ligger på ett väldigt stort kaloriunderskott kan vara utmanande.

Är du däremot mycket överviktig och har ett BMI över 30, i kombination med en stor mängd fettmassa, kan en snabb viktnedgång vara en minst lika bra idé som en långsammare. Studier från amerikanska “Biggest Loser” har visat på deltagare som gått ner i vikt snabbt (upp mot 2,7 kilo veckan) där bara 20 procent bestod av muskelmassa och annan fettfri massa.

Bantning vikt nedgång

Visits: 30